І возвеличимо на диво І розум наш, і наш язик... (Т. Шевченко)

19 груд. 2017 р.

Що таке карти пам'яті?


Майндмеппінг (mindmapping, ментальні карти) — це зручна і ефективна техніка візуалізації мислення і альтернативного запису. 
Карти пам'яті (англ. Mind map) — спосіб зображення процесу загального системного мислення за допомогою схем. Також може розглядатися як зручна техніка альтернативного запису. 
Карти пам'яті використовуються для створення, візуалізації, структуризації і класифікації ідей, а також як засіб для навчання, організації, вирішення завдань, ухвалення рішень, при написанні статей. 
Карта пам'яті реалізується у вигляді діаграми, на якій зображені слова, ідеї, завдання або інші поняття, зв'язані гілками, що відходять від центрального поняття або ідеї. У основі цієї техніки лежить принцип «радіантного мислення», що відноситься до асоціативних розумових процесів, відправною крапкою або точкою дотику яких є центральний об'єкт. (Радіант - точка небесної сфери, з якої як би виходять видимі шляхи тіл з однаково направленими швидкостями, наприклад, метеоритів одного потоку). Це показує нескінченну різноманітність можливих асоціацій і отже, невичерпність можливостей мозку. Подібний спосіб запису дозволяє карті пам'яті необмежено рости і доповнюватися. 
В українських перекладах термін може звучати по-різному — «карти розуму», «карти пам'яті», «інтелект-карти», «майнд-мепі».

Предмет і тема (приклади)

Наука - використання карт, щоб визначити процеси, такі, як біологічні цикли життя або організувати інформацію, таку як властивості матеріалів. Використовуйте для експерименту дослідження і планування.
Українська мова - складання карт може допомогти розблоковувати творчу уяви, скласти план написання есе. З її допомогою можна резюмувати книги, вірші і п'єси або навіть аналізувати засоби масової інформації і друкарські статті.
Математика - Карти розуму можуть бути використані для запису даних і сортування формул.
Історія - використання Карти для підсумовування інформації і сортування фактів, що мають відношення до історичних подій.
Іноземні Мови - використання Карти розуму допоможе переглянути і нагадати словарний запас, організацію ключових фраз, використані в есе.
Географія - Карти розуму прекрасно підійдуть для унаочнення різних областей.
Дизайн і технології - використання Карти дозволить планувати обширні курсові роботи і оцінювання різних областей діяльності. Ідеальне рішення для планування і підведення підсумків дослідження.

Інструменти для побудови карт знань

  1. FreeMind - вільна програма для створення карт знань.
  2. Bubbl.us - один із сервісів Веб 2.0 для створення карт знань.
  3. Графвіз - розширення Вікі.
  4. Graphsy
  5. Webbing tools
  6. Bookvar.net
  7. Text2mindmap
  8. Mindomo - инструмент для создания карт памяти на основе интернета, предоставляющий возможности создания карт памяти рабочего стола в программе просмотра интернета - без сложного программного обеспечения, требующего инсталляцию или обслуживание.
  9. Mindmeister
  10. Cayra
  11. Dabbleboard
  12. Gnletting
  13. Cmap.ihmc.us
  14. Flowchart
  15. Vue.tufts.edu
  16. Mind42 - колективне створення, можливість обговорювати карту на сервісі
  17. Cmappers
  18. Результат пошуку зображень за запитом "ментальні карти"
  19. Ментальна карта "Іменник"

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *

СловОпис

Усе - під рукою)

Українська література - в кіно)